DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE KONUSUNDA BESLENME ÖNERİLERİ

Güçlü bir hafıza için beslenmenin önemli olduğunu tüm bilim çevreleri kabul ediyor. Sağlıklı beslenen bireylerin gerek uzun dönemli hafızası gerekse kısa süreli hafızası diğer bireylere göre % 25 lere varan oranlarda güçlü oluyor.

“-Kahvaltı yapmadan güne başlamayın. Sabahları vücudun ve beynin enerji deposu boştur. Bu nedenle sinirli ve dikkatsiz olunabilir. Okul çocuklarına yönelik yapılan bir araştırmada düzenli ve sağlık iyi bir kahvaltı eden çocukların daha başarılı oldukları ortaya çıkmıştır.

Kahvaltıların karbonhidrat ile protein ağırlıklı olmasında yarar vardır.

Sınavlara hazırlanan öğrencilerin beyinlerinin daha iyi çalışması için zencefil, kimyon, havuç, ceviz, fındık, fıstık, lahana, karides gibi besinler uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Balık , deniz ürünleri ve karides beyin besinidir. Vücuda önemli omega 3 yağ asitleri sağlar. Dikkat verme süresini daha uzatır.”

Limon- Portakal, C vitamininden dolayı canlandırır, algılama yeteneğini artırır.

Uzun bir metin ezberleyebilmek için fazla miktarda C vitaminine ihtiyaç vardır.

Kırmızı ve turuncu renkli sebzeler: özellikle domates, havuç ve kırmızı biberde bulunan antioksidan beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlıyor

Havuç, beyin metabolizmasını canlandırarak, hatırlama yeteneğini arttırır, bir şey ezberlerken bir küçük tabak sıvı yağlı havuç salatası yiyin.

Fasulye: Lif ve protein bir arada özellikle çocuklarda zekayı açıyor

Yaban mersini, beynin kanla daha iyi beslenmesi için, uzun süreli bir öğrenmede ideal bir meyvedir

Siyah üzüm, siyah üzüm suyu hafızayı güçlendiriyor.Ayrıca ,üzüm suyu: Dopamin salgılanmasını arttırarak problem çözme yeteneğini geliştiriyor.

Hamur işi, tatlı gibi besinler, kola, kahve gibi içecekler çok miktarda şeker ve kafein içerdikleri için sinirleri bozar.

Konsantrasyon eksikliği ve yorgunluk nedeni olan demir eksikliği özellikle ergenlik çağındaki kızlar için bir sorun. Demir bakımından zengin yağsız kırmızı et haftada 2-3 kez tüketilmeli.

Beyin hücrelerini geliştirip hafızanın güçlenmesini sağlayan kolin maddesi içeren yumurta.Haftada 3 kez sabah omlet veya haşlanmış olarak yenilmeli.

Yoğurt: İçinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı güçlendirip, beyni uyarır

Lahana, tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı için daha stressiz öğrenmeyi sağlar

Stres ve sinirlerin yatışmasını sağlayan ve içerdiği magnezyum ile kasların gevşemesini sağlar.

Ispanak, badem, ayçekirdeği, soya fasulyesi, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek, balık ve tavuk eti, peynir, yumurta, patates ve portakal doğal magnezyum kaynaklarıdır.

çilek ve yaban mersini hafıza güçlendirici etki yapan ve öğrenmeyi kolaylaştırır.

çilek: İçeriğindeki fisetin maddesi hafıza kaybının etkilerini azaltıp, bunamayı geciktirir.

Ergenlik dönemindeki çocuklar için sorun olan stres, endişe, sıkıntı durumunu giderecek B1 ve Bb3 vitamini içeren bezelye haftada 1 kez yenilmelidir.

Bitter çikolata: Magnezyum ve antioksidan içeriğiyle beyne oksijen taşıyarak daha aktif çalışmasını sağlar.

Günde yaklaşık en az 2.5 litre su içilmelidir.

Dikkatli ve mutlu günler dileğiyle …

 

Arayınız...