1- Panik Bozukluk, panik atak geçirme korkusudur. Kısaca panik Atak fobisi de denilebilir.
4- Panik bozuklukta beden duyumlarını yanlış yorumlama ve felaketleştirme sıkça görülür. Kişi, kalbin hızla çarpmasını: ‘’Acaba kalp krizi mi geçiriyorum’’ ya da baş dönmesini: ‘’acaba çıldırıyor muyum’’ diye yorumlayabilir ve bu yorumla birlikte yoğun kaygı ve korku yaşar. Bu korkunun ardından da panik atak geçirir.
2- Panik atak bir küme ise panik bozukluk bu kümenin alt kümesidir. Yani her panik atak geçiren kimse için panik bozukluğu var denilemez. Panik atağın sayısı, süresi ve sıklığı arttıysa ve yaşam konforunu ciddi anlamda bozuyorsa, bu duruma panik bozukluk diyebiliriz.
5- Panik bozuklukta, beklenti anksiyetesi vardır. Kişi panik atakların tekrarlanmasından yoğun derece kaygı ve korku duyar. Birtakım davranışlarla kendini güven altına almaya çalışır ya da kaçınma davranışları sergiler. Örneğin, sakinleştirici ilaçlar kullanma, sıkça tansiyon ölçme, işe gitmemek, bazı yemekleri yememek, içmemek ve alkol kullanmak gibi…
6- Panik bozuklukta, kişide atağın tekrar gelme ihtimaline dair yoğun korku ve kaygı var olduğu için bireyin kendi bedenine odaklanması ve beden duyumlarını sıkça dinlemesi ya da bedenine dikkat kesilmesi çokça karşılaşılan bir durumdur.
3-Her panik atak geçiren kimsede panik bozukluk var denilemez. Yoğun korku durumunda herkes panik atak geçirebilir. Örneğin saldırgan ve dişlerini çıkarmış bir köpek üzerimize geldiğinde panik atak geçirebiliriz. Burada panik atak geçirmiş olmamız bizde panik bozukluğun olduğunu göstermez.