Tuvalet eğitimi basit gibi görünse de çocuklar için oldukça önemli bir gelişim aşamasıdır. Bu aşamanın sağlıklı biçimde atlatılabilmesi birtakım hususlara dikkat edilmesi ile mümkündür. Dikkat edilmesi gereken ilk nokta çocuğun fiziksel olarak buna hazır hale gelmesidir. Yani mesane kontrolü ve bağırsak kontrolünü yapabilecek durumda olmalıdır. Çocuklarda tuvalet eğitimi için uygun bir duruma gelmek genelde 18 ay 24 aylık süreye denk gelmektedir. Ancak bazı çocuklarda bu durum 30 aya kadar uzayabilmektedir. Çocuğun fiziksel anlamda hazır bulunuşluğu bu eğitimin ve beraberinde tuvalet bilincin oluşturulabilmesinde oldukça önemlidir.
Peki Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlaşılır?
Gündüzleri çocuğun altı 2 saat kuru kalıyor ve öğlen uykularında altına kaçırmıyorsa, tuvalet ihtiyacını belli edecek davranışlar sergileyebiliyorsa, örneğin bazı sesler çıkarmak, altı kirli olunca rahatsız olmak, tuvalete ya da banyoya gidip üstünü çıkarmak gibi davranışlar mevcutsa çocuğunuzun tuvalet eğitimi için hazır olduğunu söyleyebiliriz.
Peki tuvalet eğitiminde nelere dikkat etmek gerekmektedir?
Öncelikle ebeveynlerin sabırlı olması gerekmektedir. Sıkça onun bir çocuk olduğu ve bu durumun geçici olduğu kendimize hatırlatılmalıdır.
Tuvalet eğitiminde oyuncaklardan yardım alabilirsiniz. Oyuncaklar üzerinden oyun aracılığı ile tuvalet eğitiminin nasıl olması gerektiğini gösterebilirsiniz. Böylece çocuğunuz hem eğlenir hem de öğrenir. Ayrıca eğitimi daha dikkat çekilebilir bir hale getirmiş olursunuz.
Tuvalete gittiğiniz zaman çocuğunuzu da götürün ve onu lazımlığa oturtturun. Kıyafetle dahi olsa oturtturarak, lazımlığa oturabilme becerisi kazandırabilirsiniz. Bir tür alıştırma olarak değerlendirebiliriz.
Bazı çocuklar düzenli olarak tuvalete çıkabilirler ya da ebeveynleri bir düzen oluşturmuş olabilir. Bu durumları göz önüne alarak hareket edebilir ve çocuğunuzu bu noktalara dikkat ederek tuvalete çıkarabilirsiniz. Çocuğunuz tuvaletini olması gerektiği gibi yapmaya çalıştığında ve başardığında ona küçük ödüller vermeyi unutmayın. Böylece olumlu davranışın pekişmesine olanak sağlanmış olacaktır.
Lazımlık ulaşılabilir bir yerde olmalıdır. Çocuğunuz sıkıştığında ya da tuvalete gitmek istediğini ifade ettiğinde hızlıca almak işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca bazı zamanlar tuvaleti daha eğlenceli kılabilmek için musluk açılabilir.
Tuvalet eğitimi kartlarından yararlanıp çocuğunuza tuvaletin evrelerini resimli bir biçimde anlatabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta daha, bebek bezini mümkün olduğunca takmayınız. Aksi halde çocuğunuz tuvaletini bezine yapmaya devam edebilir. Tuvalete gitmektense beze yapmayı tercih edebilir.
Bazen çocuğunuz bu eğitimde başarısızı olabilir bu durum karşısında kızmayın, azarlamayın ve ceza vermeyin. Aksi takdirde çocuğunuz daha da streslenebilir. Bu durum yani tuvalet eğitiminin çocuk için daha fazla çıkılmaz bir hal almasına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Onu baskı ile zorla lazımlığı oturtmaya çalışmayın. Bu baskı onu yavaşlatıp süreci uzatabilir. Baskıyla birlikte çocuğun mesane kasları kasılır ve onun için tuvaletini yapmak daha zor hal alabilir.