disleksi-1

Otizm spektrum bozukluğu, nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Doğuştan gelebilir veya yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkabilir. Sebebi ne olursa olsun otizm özellikleri gösteren bir çocuğun zamanında teşhis alması, eğitim, duyu bütünleme, konuşma alanlarında yapılacak terapilere erken başlaması açısından oldukça büyük önem taşımaktadır.

OTİZM BELİRTİLERİ

·        Göz teması kuramama

·        İsmi söylendiğinde dönüp bakmama

·        Parmağıyla istediği şeyi göstermiyor olması

·        Yaşıtlarının oyunlarına ilgi duymama

·        Sallanma, parmak uçlarında yürümek gibi hareketlere sahip olması

·        Dönen nesnelere karşı aşırı ilgi duyma

·        Takıntılı davranışlar gösterme

·        Konuşmada güçlük

·        Oyun kurmada güçlük

·        Ortak dikkatin olmaması

·        Yönerge anlama konusunda güçlük

·        Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyor olması

·        Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki vermesi,

 

Otizm Danışmanlığı

Otizm erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Terapinin amacı otizmli bireyin sosyal ve bireysel yeteneklerini geliştirmektir. Bu amaçla davranışsal eğitim ve özel terapiler uygulanır.

Otizmde ebeveyn eğitimi de son derece önemlidir. Terapinin ilk hedefi iletişim becerilerini geliştirmektir. Çocuğun yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlayan becerilerini geliştirmek. Otizm belirtileri ve davranışları farklı kombinasyonlarda olabiliyor ve yoğunlukları değişebiliyor. Ayrıca bireysel belirtiler ve davranışlar zamanla değişiklik de gösterebiliyor. Bu nedenlerden dolayı terapi stratejileri bireysel ihtiyaçlar ve aile kaynaklarına göre düzenleniyor. Sosyal hayata uyumu kolaylaştıracak yöntemler uygulanıyor. Otizmli çocuklar genellikle çok iyi yapılandırılmış ve kendilerine özel tedavilere iyi reaksiyon veriyor. En başarılı program ebeveynlere yardımcı olan ve çocuğun yaşamına iletişimsel, sosyal, davranışsal, uyum sağlayıcı ve eğitici yönler katanlar oluyor.

 

Arayınız...