Aile içinde birbiri ile sağlıklı iletişim ve ilişki içinde olan bireyler dış dünyada da mutlu ve huzurlu olmanın yanı sıra, kendini daha kolay ifade eden, iş hayatı ve sosyal hayatında da iletişimi güçlü bireyler olacaklardır. İletişimin sağlıklı ve etkili olmasının en büyük ve kalıcı etkisi çocuklar üzerinde görülmektedir.
Çocuklarla Nasıl iletişim kurmalıyız?
Öncelikle çocuğu diğer çocuklarla kıyaslamamak gerekir. Çünkü her çocuğun farklı kişisel özellikleri ve farklı özellikleri vardır.
Beraber Baş Başa Vakit Geçirmek: Ailede çocuklar her zaman ebeveynleri tarafından ilgi ve sevgi görmek isterler. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun daima sizden gelecek bireysel ilgiye ihtiyacı vardır. Ona ayırdığınız vakitte özellikle başka olaylarla ilgilenmemeye, çocuğunuzun yaptığı paylaşımları göz ardı etmemeye özen gösterin.
Birbirini Dinlemek: Çocuklar sizin iletişim biçiminizi örnek alırlar ve diğer insanlarla da sizden öğrendiği bu iletişim kurma biçimini kullanacaklardır. Çocukları dikkatli bir şekilde dinlemek ve onlara sorular sormak çocuğun kendini size daha yakın hissetmesini ve o da sizi benzer şekilde dikkatle dinlemesini sağlayacaktır.
Kuralları beraber koymak: Aile içinde konulan kuralların sebebini bilmemek çocuğun kuralları reddetmesine sebep olacaktır. Koyulacak kuralları aile toplantısı şeklinde ortak almak ve çocuğun beklenti ve önerilerini dikkate almak ortak kurallar belirlemek aile içi ilişkilerin ve durumların yönetimini kolaylaştıracaktır.
Bir konu üzerinde fikir alışverişi yapmak: Düşüncelerin olumlu ve olumsuz yönlerini analiz edebilme becerisini geliştirmesinin yanı sıra, çocuğunuzun kendisini ve fikirlerinin değerli olduğunu hissetmesini sağlar. Özgüvenini geliştirir ve iletişim kurma cesaretini arttırır.