cocuklar-neden-yalan-soyler

Çocuklar gelişimlerini devam ettirirken pek çok hata yapabilirler. Bu hatalar kendi içerisinde pek çok gruba ayrılabilir. Bu gruplardan birine çocuklarda yalan söyleme problemi gösterilebilir. Yalan kelimesini duymak bile bizi rahatsız edebilir. Peki çocukların yalan söyleme nedenleri nelerdir ve bu durum karşısında ne tür tutum içerisinde olmamız gerekir?

1) İlk olarak damgalayacak ifadelerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Yalancı gibi ifadeler kullanılmamalıdır. Onun çocuk olduğunu hatırlamalı ve yetişkinlere nazaran hata yapma riskinin daha yüksek olduğunu kendimize hatırlatmalıyız.  

2) Çocuğa karşı aşırı derece yüksek beklentiler içerisine girmek çocuğu yalana sürükleyebilir. Bazen ailenin beklentilerinin karşılayamamakla ortaya çıkabilecek gerilimi örtebilmek için ve başarısızlığı gizleyebilmek için yalan söyleyebilir. 

3) Yalan söylediğinde çok ağır cezalar vermekten kaçının. Çünkü çocuğunuz cezadan korktuğu için yalan söylemek zorunda olduğunu düşünebilir ve hissedebilir. 

4) Doğruyu ifade ettiği takdirde çocuğunuzu ödüllendirin. Dürüst ve açık olarak kendisini ifade ettiğinde durumun daha iyi olacağını davranışlarınız ve sözlerinizle gösterin. 

5) Çocuklarımız bizim aynamız gibidir. Onların davranışları ve düşüncelerinde bizim tutum ve davranışlarımızın etkisi çok büyüktür. Bizden gördüklerini ve duyduklarını uygulamakta oldukça ustadırlar. Bu nedenle fiillerimize ve sözlerimize dikkat edip onlara iyi bir örneklik teşkil etmeliyiz. Yani hem yalan söyleyip hem de yalan kötü bir şeydir dememeliyiz. 

6) 5-6 yaşına kadar çocuklarda yalan söylemek anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir durumdur. Ancak yaşının ilerlemesine rağmen hala yalan söylemeye devam ediyor ve miktarını arttırıyorsa bu hususa dikkat etmek oldukça önemlidir. Bu konuda ruh sağlığı uzmanlarından yardım almak size katkı sağlayabilir.

Arayınız...